"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2010. október 7., csütörtök

A világméretű iszlamizálás stratégiái

A Német Evangélikus Mozgalom iszlámkérdések részére felállított intézetének helyettes vezetője, Albrecht Hauser a világ iszlamizálására törekvő szisztematikus erőfeszítéseket figyelt meg. Hauser szerint a nemzetközi csúcsszervezetek, mint például az Iszlám Országok Szervezete (OIS) és számos mohamedán teológus nem csak hirdetni akarja a mohamedán hitet, hanem egyre inkább az iszlám jogi elképzeléseit is – különösen a sariát – be akarja vezetni a nyugati országokban.


Eközben az iszlámra úgy tekintenek, mint minden politikai, szociális és gazdasági probléma megoldására. Az iszlám vallás kritikusait úgy állítják be, mintha azok a világbéke és a globális igazságosság elterjesztésének ellenségei lennének. E stratégia alapján gyakorol az OIS 57 tagországára és a nyugati kormányokra nyomást, hogy érzékeny büntetésekkel való fenyegetések által az iszlám ellen irányuló mindennemű kritikát megakadályozzanak. Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó tanácsával már elfogadtattak egy olyan javaslatot, mely megtiltja az emberi jogok azon megsértésének tematizálását, melyet a seria nevében követtek el.

Hauser szerint e kezdeményezésekre mindenekelőtt a Golf-régió olajállamai adják a pénzt. Fahd saudi király 2005 decemberében azt írta az interneten, hogy egyedül az ő személyes erőfeszítése eredményeképpen 210 iszlám-központ, több mint 1500 mecset és 2 ezernél is több mohamedán iskola jött létre a világon.

Ezen kívül, a legújabb publikációk vizsgálata során Hauser még azt is megállapította, hogy egyre több iszlám misszionárius és véleményalkotó próbálja meg üzenetét a nyugati kultúrákhoz igazítani. Így igyekeznek az iszlámmal szembeni előítéleteket gyengíteni és vallásukról előnyös képet festeni. Ennek értelmében már nem egy iszlám állam megalapításáról beszélnek, hanem egy igazságos világrend megteremtéséről.

Ennek alapja természetesen az Allahnak való behódolás és a prófétája, Mohameddel szembeni engedelmesség. Az iszlám erőszakos terjesztését már se hasznosnak, se szükségesnek nem tartják. Az egyiptomi tudós, Yusuf-al-Qaradawi szerint a prédikáció és az ideológia elég arra, hogy meghódítsák Európát.

Hauser szerint ennek az irányzatnak egy másik befolyásos képviselője a svájci iszlám-tudós, Tariq Ramadan, aki a seriát nem bevezetendő politikai rendként definiálja, hanem a teremtés átfogó koncepciójaként. A hitetlen nyugatot pedig nem „a háború házának” nevezi, melyet el kell foglalni, hanem „a tanúságtétel házának”. A feministákkal szemben Ramadan a fejkendőt az emancipáció jeleként állítja be. Ily módon próbálja meg „a modernet az iszlámmal kibékíteni és az európai értékeket iszlamizálni anélkül, hogy az iszlám fundamentális elveit megkérdőjelezné”.

Kyrie Eleison 
Forrás www.keth.net (fordítás: www.katolikus-honlap.hu)