"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2012. január 22., vasárnap

Kik alkotják az Egyházat?

Egy barátom küldte a következő hírt:
Magyarország keleti felében - a Borsod megyei szerencsi esperesi kerületben - Taktaharkányban  a vasárnapi homíliájában a káplán (Kecskés László) újra definiálta a katolikus egyház fogalmát, illetve kik tartoznak az egyházhoz.

Kecskés László
káplán
Áldozócsütörtök - Urunk menybemenetelének - ünnepe Magyarországon a Novus Ordo szerint mindig a következő Vasárnapra esik. A Vasárnapi szentmise (2011-06-05) tanító részében (Homília) új definícióját kaptuk 2000 éves Anyszentegyházunknak. Olyan, új értelmet nyert, mely alapján a homília mondóját ki kellene közösíteni eretnekség miatt, mert még a II. Vatikáni Zsinat utáni teológia szerint is eretnekséget tanított.
A következő hangzott el:
"És egy utolsó, tényleg utolsó mondat. Mit is jelent tehát az egyház? Nemcsak a Krisztus hívőknek a közössége, nemcsak a megkeresztelteknek a közössége, nemcsak a római-katolikusoknak a közössége, hanem minden olyan embernek a közössége, aki a nagy Krisztus testébe tartozik, aki elfogadja Jézust üdvözítőnek, megváltónak, személyes megváltónak, szabadítónak és tőle, csak tőle várja lelkének üdvösségét és a feltámadást. 
Ámen"

A Homília megvan hangfelvételen és a felvétel alapján megállapítható, hogy nem elszólás a definíció, mert a homília végén összefoglalja a meghatározást, hogy mindenki számára világos legyen. Ezek után felmerül az emberben, hogy ezzel a fáradsággal Vasárnap reggel tovább aludhat, nem kellene reggel nyolcra Szentmisére menni, hanem elég lenne a 10.30 kálvinista Istentiszteletre vagy esetleg egy lutheránusra, vagy ne adja Isten a Jehova tanúihoz, esetleg a Hit Gyülekezete Istentiszteleteire. Végső megoldásként kimenni a mellék helységbe és elhányja magát.
Ó, Uram!
Kyrie Eleison