"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2010. december 9., csütörtök

Találós kérdés

Krisztusban kedves testvéreim!

Egy katolikus papot, püspököt sok minderől fel lehet ismerni. Ugyanis rendelkeznek olyan ismertetőjegyekkel, melyek csak rájuk jellemző. Más felekezetekre nem. Ilyen tipikusan a reverenda, kolláré. Ha az ember ránéz a szembejövőre és ezeket látja, akkor tudja, hogy kijön szembe. Tudja, hogyan illik köszönni neki "Dícsértessék a Jézus Krisztussal" és tudja, hogy örömmel fog rátekinteni a pap, mert megadták neki a tiszteletet, ami Isten felszentelt szolgájának kijár.

A találós kérdés pedig: a képen látható személy katolikus pap? 

A helyes cálasz: NEM.
Bíborosnak nevezik
Az elmúlt napokban az Interneten történő keresgetésim közben rá kellett jönnöm, hogy elmúltak azok a régi szép napok.

Olyan oldalra találtam, hogy kivert a veríték. Az esszénusok, az esszénus egyház oldalára. És szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy elbitorolták a római-katolikus Anyaszentegyházra jellemző "képi világot". Gondolok itt a bevezetőben említett reverendára, kolláréra, majd a papi stólára - ami egyértelmű jel arra nézve, hogy felszentelt személy áll előtted -, püspökök esetében a mellkereszt és pileolus, illetve a cselekményeikhez használ egyéb felszerelési tárgyak.

És itt még nem volt még vége, mert a papjaik között többségben vannak a nők. De nem csak a papjaik, hanem a püspökeik között is előfordulnak nők, sőt bíborosi címmel is rendelkeznek, mint a második képen látható. Ez végleg betette az ajtót nálam, mert eszembe jutottak tanulmányaim Biblikumból és a Krisztus korabeli  zsidóság csoportosíulásairól, na meg az esszénusokról, akik közé Keresztelő Szent János is tartozott. Csak férfiak lehettek a tagjaik, és nem vágtak le semmi szőrt magunkról. Innentől kezdett érdekessé válni ez a társaság, mert saját maguk által lefektetett hitük még a gyökereiket is elveti. Rákerestem a teékes honlapikon a Jézus "szóra", mert olvasás közben valahogy sehol sem találkoztam vele. Összesen hétszer fordul elő.

Hétszer fordul elő, de tanaikból nem jön elő. Az esszénus vallás egy kőkemény szinkretista mix. Egy vallásokon átívelő egyház, ahogy valamelyik oldalukon írják. "...Amikor egy ember Istent „Allah”-nak hivja, akkor Istent egy bizonyos aspektusán keresztül tiszteli. Ez az aspektus semmivel sem jobb vagy rosszabb annál, mint ha Istent „Yahwe”-nak vagy „Adonai”-nak hivná, melyek Isten más arculatait helyezik előtérbe. A gond ott kezdődik, hogy mi emberek szeretnénk Istent leegyszerűsiteni egy általuk felismerhető, felfogható minőségbe. Isten azonban felfoghatatlan. Nem tudjuk elképzelni, hogy micsoda Isten, de megtapasztalhatjuk őt minden létezőben. Ez a mi hitünk, melyet sokan nem értenek, mert Isten hirtelen oly hatalmas és végtelen lesz, hogy félni kezdenek Tőle..."

Álljon itt tanulságul egy videó, hogyan zajlik egy nem is tudom minek nevezzem, de ők püspök avatásnak nevezik (legalább a szentelés szót nem vették "kölcsön").
De itt mégnincs vég a rossznak, mert az "egyház" berkein belül megalapították a Mária Rend-t. Ha életükben nem Jézus a központi szerepet betöltő isteni személy, akkor milyen tisztelet lehet az, amit a "Mária Rend" követ. Mert egyszerű a logika: Jézus nélkül nincs Szentháromság, nincs értelme annak, hogy a teremtő Istent atyának nevezzük, ha nincs Jézus, akkor Mária nem Istenszülő, miért kellene tisztelnünk.

Káosz és káosz a fejekben, mert a szavak értelmüket vesztik, az embereknek nincs biztos pontjuk - mint egy világító torony a tengerihajósnak - és eltévednek a társadalom tengerében. De Szent János apostol is megmondta a Jelenések Könyvében, hogy a végső időkben nagy lesz az elpártolás Istentől és az ő tanításaitól.
Kyrie Eleison