"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2015. augusztus 8., szombat

Jehova Tanúi: Az Őrtorony áldozatainak Emléknapja [videókkal]

"A sátán az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja." [Jn 8,44]

Minden évben július 26-án tartjuk meg az Őrtorony Áldozatainak Emléknapját. Ez a gyász és a tisztelet világméretű napja számos áldozat számára, akik az Őrtorony Biblia és Traktátus Társulat, hétköznapi nevükön Jehova Tanúi káros és ellenszenvet keltő eljárásaitól szenvedtek.

Ennek a Napnak az ötlete azért született meg, mivel a sok egykori Jehova Tanúja által megélt közösségmegvonás olyan súlyos, hogy gyakran úgy érzik, mintha családjuk tagjai meghaltak volna, de sírjuk azonban nincs, amit meglátogathatnának, és nincs olyan nap sem, amelyen meggyászolhatnák a veszteségüket és különválásukat. Ezt a Napot azután kibővítették, és ma már ennek a vallásnak az összes áldozata iránt kinyilvánítják tiszteletüket, beleértve azokat is, akik még mindig csapdában vannak a falai közt, azokat, akik hivatalosan távoztak, valamint azokat is, akik az életüket vesztették eljárásainak következtében.

AZ ÁLDOZATOK MEGÉRTÉSE


Mit jelent az, hogy az Őrtorony Társulat áldozatai? Vizsgáljunk meg néhány általános információt az eljárásaikról és gyakorlataikról, hogy jobban megértsük, miért lehet jogosan “áldozatoknak” nevezni azokat, akik gyakorolják a vallásukat, és azokat, akik már elhagyták.

Pedofília


Jehova Tanúi ragaszkodnak a “két tanú” szabályhoz a gyermekmolesztálás, vagy pedofília eseteiben, azt követelve, hogy az áldozat ezekben álljon elő a molesztálásuk egy tanújával, mielőtt meghallgatnák őket a vének és a molesztálót eltávolítanák a gyülekezetből.1

Egészen 2010-ig, amikor is újraírták hivatalos eljárásrendjüket, a szülőknek kifejezetten tilos volt rendőrségi bejelentéseket tenniük ezekben az esetekben, annak érdekében, nehogy “szégyent hozzanak” a szervezetre.

Az ismert pedofilok hatalmi pozícióba kerülhetnek mások felett, beleértve gyermekeket is, anélkül, hogy a szülőket tájékoztatnák, mit tettek korábban.1

A szülőknek és másoknak is, akik tudnak egy pedofil korábbi tetteiről, tilos elmondani ezt más gyülekezeti tagoknak, annak érdekében, hogy megőrizzék ezeknek a személyeknek titkát.

Családon belüli erőszak


Az olyan nőket, akik családon belüli erőszak áldozatai, arra bátorítják, hogy maradjanak a férjükkel, annak reményében, hogy megnyerik őket. Azt is mondják nekik, hogy legyenek “engedelmesebbek” és “szeretőbbek” erőszakos házastársuk iránt. Lásd ezt a weboldalt további részletekért.

Jehova Tanúi kiadványaiban szinte semmi sem található arról, milyen hatással van az ilyen otthoni környezet a nőkre és gyermekekre.

Nemi erőszak


A nemi erőszak áldozatainak sikítaniuk, harcolniuk és keményen ellen kell állniuk a támadás során, és ha ezt nem teszik meg, előfordulhat, hogy kiközösítik őket, majd megszakítják velük a kapcsolatot, mivel “beleegyeztek a megbecstelenítésbe.”2

A véneket figyelmeztetik, hogy “tisztánlátásra van szükség”, amikor a nemi erőszak eseteit vizsgálják, és figyelembe kell venniük a nők “elmebeli állapotát”, az eset körülményeit, valamint bármiféle “késedelmet az eset bejelentésében.” Ne feledjük, hogy ezek a vének nem részesültek pszichológiai vagy kriminológiai képzésben, és nem értenek a poszttraumás stressz szindróma vagy a nemi erőszak áldozatait segítő tanácsadáshoz.3

Közösségmegvonás


Jehova Tanúi a közösségmegvonás egy szigorú formáját gyakorolják, megtiltják tagjaiknak, hogy beszéljenek a kiközösítettekkel, ha azok nem családtagok, és azt is elvárják tőlük, hogy “ne keressenek kifogásokat” a kiközösített családtagokkal való kapcsolattartásra, még emailben sem.*

Ez a közösségmegvonás vonatkozik a gyermekekre, szülőkre, testvérekre és nagyszülőkre, sőt, még a “kicsinyekre” is.

Nemcsak erkölcstelen magatartás miatt közösíthetnek ki valakit, hanem amiatt is, hogy nem értenek egyet Jehova Tanúinak vallásos tanításaival, vagy amiatt, hogy nyilvánosan kritizálják szokásaikat vagy eljárásmódjaikat. Azokkal is megszakítják a kapcsolatot, akik hivatalosan elhagyják a vallást.3

Sok kiközösített tagot pánik, aggódás, depresszió, drogfüggőség kerít hatalmába, sőt, néhányan még öngyilkosok is lesznek, mivel elszakadtak családtagjaiktól és barátaiktól.

Jehova Tanúi nem engedélyezik a vértranszfúzió elfogadását még életveszélyes helyzetekben, és gyermekek esetében sem. A részletekért lásd ezt a weboldalt.

A gyermekeket gyakran igen szigorúan fegyelmezik, és még a kisgyermekektől is elvárják, hogy hosszú előadásokat végigüljenek, és testi fenyítéssel kell szembenézniük, ha egyszerűen csak kifejezik az érzéseiket. A gyülekezeti tagokat arra biztatják, hogy mindenkit kerüljenek el, beleértve a tinédzsereket is, akik nem tartják be a kemény, dogmatikus szabályokat, melyeknek az állandó prédikálás és bibliatanulmányozás is részét képezi.** Ez az elszigeteltség érzéséhez vezethet még a hűséges gyülekezeti tagok esetében is.

Jehova Tanúi határozottan arra bátorítják tagjaikat, hogy mondjanak le a felsőoktatásról a prédikálómunka kedvéért abban az időszakban, melyet ők az “utolsó napoknak” neveznek, és ezzel megnehezítik, hogy követőik anyagilag fenntarthassák magukat. Sokan a gyermekvállalás jogáról is lemondtak, mivel az ilyen ígéretek alapján azt hitték, hogy a világnak úgyis nemsokára vége lesz. A részletekért lásd ezt a weboldalt.

Az Őrtorony Áldozatainak Emléknapja azok előtt kíván tisztelettel adózni, akik e vallás sértő és ártalmas eljárásainak estek áldozatul. Ez a Nap a csendes tisztelet jele azok előtt, akik szenvedtek emiatt a vallás miatt, beleértve a barátokat, családtagokat, valamint azokat is, akik még mindig benne vannak.

HOGYAN VEHETÜNK RÉSZT


Azokat, akik részt akarnak venni ezen az alkalmon, arra bátorítjuk, hogy július 26-án hagyjanak egy szál virágot, egy kismackót, vagy valamilyen más emléktárgyat egy rövid üzenettel együtt egy királyságteremnél. Akik nem akarnak elmenni egy királyságteremig, hagyhatnak ilyen emléktárgyat egy nyilvános parkban, egy buszmegállóban vagy a strandon is.

Erre a weboldalra feltöltöttünk néhány mintakártyát, azonban minden résztvevő nyugodtan elkészítheti a saját üzenetét vagy emléktárgyát is. Azt ajánljuk, hogy mindenki foglalja bele üzenetébe ennek a weboldalnak a címét is, hogy mások is megtudhassák, miről is szól ez a nap, és ha lehetséges, készítsenek egy fotót az emléktárgyukról és töltsék fel a Facebook-oldalukra.

Az ezen a Napon való részvétel nem korlátozódik az egykori Jehova Tanúira, hanem mindenki számára, aki ellenzi az eljárásaikat, lehetőséget ad, hogy kimutassa támogatását és szolidaritását az áldozatok iránt. Határozottan arra bátorítunk más egyházakat és vallásokat, megerőszakoltakat támogató krízisközpontokat, áldozatsegítő szervezeteket, és más egyéneket, hogy vegyenek részt, és egy kis megemlékezéssel mutassák ki támogatásukat ezen a Napon.

*** ***

Kérünk, oszd meg ezt a videót másokkal is, hogy ők is részt vehessenek ezen a különleges Napon.







Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison