"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. november 2., vasárnap

„Teremtsünk emberi értelmet képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá." - [videóval]

„Teremtsünk embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá. Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket." [Ter 1,26-27]

Remélem megbocsát az olvasó, hogy csavartam a Szentírás szavain és 'ember' helyett 'emberi értelmet' írta. De a lényeg mind a két esetben ugyan az. Igen lényegre törő és fontos a lentebbi írás, mert olyan ember nyilatkozik benne, aki látja a határtalan határait az emberiségnek.


Hasonló kérdésről volt szó a "A borg útja: Kilenc létező technológia, ami hamarosan az emberi testekbe kerül(het) [videóval]" posztban nem is oly régen.  A mesterséges Intelligencia (MI, vagy angolul az Artificial Intelligence azaz AI) a másik legdurvább támadása embernek emberi lénye, létezése ellen.  Ismét csak idézni tudom Isten szavát az Ószövetségből, ami ezt a posztot is bevezeti. Nemcsak a teremtés rendjébe történik 'belenyúlás' azáltal, hogy az ember tulajdonságainak bizonyos korlátait [melyek gondolom nem véletlenül lettek korlátosak] szeretnénk kiterjeszteni, vagy a szintén nem véletlen képességvesztéseket, leépüléseket újraépíteni.


Mind a két esetben Istent próbáljuk helyettesíteni, Istent próbálunk játszani, illetve őt szeretnénk utánozni, majd a helyébe lépni. Egyet mindenki elfelejt, aki a deisták tanításának útjára lépve [ahogyan Madács "Az ember tragédiá"jában írta: "...a mű forog, az alkotó pihen egészen...", még pedig azt], hogy "...az egész teremtett világot Ő [mármint Isten] nemcsak teremtette, hanem létben [működésben] is tartja... [Ez római-katolikus dogma.]" Azaz teremthetünk mi bármit, ha Isten megvonja tőlünk, mindenkitől a létezés jogát. De visszatérve az MI-re: belegondolt valaki, hogy milyen világ lesz az? Tetszetek látni Spielberg filmjét, az "A.I."? A sátán rohadt almáját - az A.I.-t - szokás szerint becsomagolva - [egy aranyos fiú] gyermekként adják el. Mert egy filmben a kutya és/vagy gyermek szerepeltetése mindig biztos sikert jelent.



Apologéta

És most következzen a tudósítás:

A sátánt idézzük meg a mesterséges intelligenciával


Elon Musk, a Tesla elektromos autók, illetve a polgári űrrepülés úttörőjeként ismert SpaceX alapítója egy előadáson elhangzott kérdésre válaszolva elmondta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély.


Az MIT repüléstudományi és asztronautikai tanszékén rendezett konferencián Musk elmondta, hogy a mesterséges intelligencia, vagyis a tanulásra és az így megszerzett információn alapuló, önálló döntéshozásra képes számítógépes rendszerek programozói a gonoszt idézik meg, ha nem figyelnek eléggé. „Mint minden démonidézős sztoriban, itt is vannak a fickók, akik azt hiszik, hogy egy pentagrammával meg némi szentelt vízzel irányítani tudják majd a gonoszt, aztán mégsem.” Musk szerint nagyon oda kell figyelni a fejlesztés közben, mert az önállóan tanuló, gondolkodó és döntő gépek veszélyesebbek, mint az atomfegyverek.

A technológiai cégek többsége nem ilyen óvatos. A Google és a Facebook, csak hogy a legismertebbeket említsük, mind saját megoldáson dolgoznak. A Google idén januárban vásárolta fel a DeepMind nevű, brit fejlesztőcsapatot, 500 millió dollárért. A Demis Hassabis által alapított cég az emberi agy memóriaképzési folyamatait kutatta.

Van más tudós is, aki szerint nem feltétlenül jó ötlet a gondolkodó gépek megteremtése: Stephen Hawking szerint ugyan a mesterséges intelligencia az emberiség legnagyobb találmánya lehetne, valószínűleg az utolsó is lesz egyben.

Forrás: index.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison