"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. november 4., kedd

Csak a szokásos - Kommunista gyilkosok

Boldog Jerzy Popiełuszko [Suchowola, 1947. szeptember 14. – Włocławek, 1984. október 19.] lengyel római katolikus pap, vértanú, a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség káplánja. 2010. június 6-án boldoggá avatták. 1947. szeptember 14-én született a Lengyelországi Suchowolában. Popiełuszko karizmatikus pap volt és a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként prédikált. 



Az egyház helyzete a kommunizmus idején nagyon nehéz volt. Popiełuszko többször felemelte a szavát a rendszer ellen és kiválóan képviselte egyháza erkölcsi és társadalmi tanítását. Tanításait a Szabad Európa Rádió is sokszor közölte és a Szolidaritás híve volt.

Prédikációinak és népszerűsége miatt veszélyessé vált a rendszerre. 1984. október 19-én Bydgoszczból tartott hazafelé, amikor autóját megállították ismeretlen tettesek. Elrabolták, majd összeverték. Megpróbált elmenekülni, de menekülési kísérlete közben megölték. Holttestét néhány nap múlva a Visztula felduzzasztott vizében találták meg. Ma már bizonyos, hogy Popiełuszkót a kommunista politikai rendőrség parancsára ölték meg. Később a rendszerváltás után sikerült felkutatni az őt meggyilkoló három katonát. A három közül csak egy vallotta be bűnét és bocsánatot kért a családtól.


Több emlékművet is állítottak emlékének, és a rendszer elleni megmozdulás egyik jelképévé vált halála után.
Forrás: Wikipédia


Harminc éve gyilkolták meg Boldog Jerzy Popiełuszkót 


Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök október 19-én, szombaton koszorút helyezett el Boldog Jerzy Popiełuszko sírján Varsóban. A papot, a hit vértanúját 37 éves korában, 1984. október 19-én gyilkolták meg a kommunista biztonsági szolgálat emberei.




Lengyelországban számos megemlékezést tartottak országszerte, hogy felidézzék a nép papjának rendkívüli alakját, aki közel állt a Szolidaritás mozgalom munkásaihoz. Isten Igéjének hirdetésével és a hazáért bemutatott szentmiséivel kihívta maga ellen a rezsim haragját, amiért később életével is kellett fizetnie. Popiełuszko atyát, aki nagyon közvetlen viszonyban volt II. János Pállal, 2010-ben avatta boldoggá XVI. Benedek pápa, és folyamatban van szentté avatási ügye. Wojtyła pápa 1987 júniusában ellátogatott Jerzy Popiełuszko sírjához, és imádkozott mellette.

Forrás: Vatikáni Rádió (Magyar Kurír)

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: azért kapta a poszt a címét, mert pontosan kifejezi azt, amikor a sátán becsomagolva adja el a rohadt árúját. A mai politikailag korrekt világban már ott tartunk lassan, hogy bírálni sem lehet a szocializmust/kommunizmust. Ahol az "ember szent volt", de semmibe vették, még az életét is. Tipikusan elnyomó, diktatórikus rendszer, ahol néhány senki, trógernek jó lehetett, de a tömegnek nem. Ha valaki gondolkodott, esetleg ki is mondta, akkor elvitték megtörni. Mint ahogy a hitet is megpróbálták megtörni, de csak embereket sikerült. Közülük sem mindenkit. Voltak akik - ha esetleg kimondatlanul is-, de ellenálltak a megtörésnek, vállalták a "kiközösítést" is a komfort társadalomból, mert tudták hogy Istenük tanítását és általa adott hitet követik.