"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. október 15., szerda

Szektaszakértők sajtókonferenciája

Szakértők vegyültek szekták túlélői és a sajtó képviselői közé, mielőtt belekezdtek volna egy prezentációkból és kérdésekből álló, közel két órás  sajtókonferenciába a London College épületében, Notting Hillben, 2014. augusztus 22-én. A szélsőséges csoportok témakörének e legfőbb szakemberei szabadon beszéltek arról, hogy milyen kihívásokkal kell a kormányzatoknak szembenézniük, miközben az ilyen csoportok által okozott veszélyekkel birkóznak.

Masoud Banisadar, a MEK (egy iráni terrorista szervezet?) egy korábbi tagja azt mondta, “A terrorizmus olyan, mint bármely más vírus. A gyengeségeinken keresztül támad.” Rámutatott, hogy egészen addig, amíg “nyitott kapuk” vannak, melyek engedik a vírus terjedését, a szekták és szélsőséges csoportok szabadon folytathatják tevékenységüket. Védőoltásra és megelőzésre van szükség, valamint annak megértésére, hogy mi is az az “illetéktelen befolyásolás” vagy (elmemanipuláció), mely lehetővé teszi ezeknek a csoportoknak, hogy növekedjenek.

Lloyd Evans, a JWsurvey.org szerkesztője, a Jehova Tanúi által a tagjaikon alkalmazott “illetéktelen befolyásolásra” fókuszált. Miközben elismerte a vallások jogát ahhoz, hogy propagálják egyedülálló hitrendszerüket, amellett érvelt, hogy amikor ezen hitnézetek némelyike sérti az emberi jogokat, lennie kell egy olyan mechanizmusnak, amely helyt ad a megfelelő jogorvoslatnak.

Linda Dubrow-Marshall tudományos kutató a Salford Egyetemen. Ő a szektában nevelkedett egyénekkel kapcsolatos speciális problémákra összpontosított, és azokra a kihívásokra, amelyekkel akkor szembesülnek, amikor megpróbálják elhagyni ezeket a csoportokat. Megemlítette, hogy az ilyen személyek a szektától való eltávolodásuk ideje alatt - számos más probléma mellett - depressziót, gyászt, egzisztenciális fájdalmat, elkülönítést és ködös gondolkodást tapasztalhatnak meg. Mivel különleges helyzetekkel kell szembenézniük, miközben megpróbálják normalizálni életmódjukat,  olyan jellegű támogatásra van szükségük, melyet ő “visszatérési terápiának” nevezett.

Kutatással kapcsolatos dolgokat érintett előadásában Rod Dubrow-Marshall professzor, a Derby Egyetem megbízott rektora, aki maga is elismerte, hogy egykor egy “politikai szektához” tartozott. Elmondta, hogy az ilyen csoportok pszichológiai hatása egyértelműen bizonyítható. “Alapvetően fontos, hogy a kormányzatok lépéseket tegyenek,” hangsúlyozta. “Ebből a szempontból egy vallásnak, vagy ideológiának nem lenne szabad pajzsként szolgálnia, ami mögé az emberek elrejtőzhetnek – léteznie kell valamiféle elszámolási kötelezettségnek. Minden szervezetnek nyitva kell állnia az alapos vizsgálat előtt.

John Atack egy korábbi szcientológus, a Let’s Sell These People a Piece of Blue Sky című könyv szerzője [Adjunk el ezeknek az embereknek egy darab kék eget!]. Mozgalmas és világos prezentációban beszélt kutatómunkájáról, melyet azért vállalt fel, hogy felfedje a tényeket L. Ron Hubbard életéről, valamint az általa létrehozott és szcientológiaként ismert kicsiny szekta belső működéséről. Mr. Atack erőfeszítései bizonyos személyes költségekkel is jártak, mivel pereskedéssel kellett szembenéznie. Rámutatott, hogy általános félreértés övezi a szektával kapcsolatos tényeket - már a tagsági adatok tekintetében is. Noha csupán nagyjából 25.000 szcientológus létezik, a szervezet óriási mennyiségű pénzhez jut azáltal, hogy “illetéktelenül befolyásolja” tagjait, és “emberfeletti hatalmat” ígér nekik.

Steve Hassan szólalt fel utolsóként. Mint az Egyesítő Egyház egy korábbi tagja (ex-moonie), ő az egyik legelismertebb tekintély a szekták és az elmekontroll terén. 1976 óta foglalkozik azzal, hogy a nagyközönséget felvilágosítsa az elmekontrollal, a korlátozó-ellenőrző csoportokkal és a pusztító szektákkal kapcsolatban. Steve a következő könyvek szerzője:

Combatting Cult Mind Control: The #1 Best Selling Guide to Protection, Rescue, and Recovery from Destructive Cults (1988), [Harc a szekták elmekontrollja ellen: A legkeresettebb útmutató a destrutkív szektákkal szembeni védelemmel, meneküléssel és felépüléssel kapcsolatban (1988)],

Releasing the Bonds: Empowering People to Think for Themselves  (2000) [A kötelékek eloldása: Hogyan tegyük képessé az embereket arra, hogy önállóan gondolkodjanak]. 2012 júliusában kiadta puhafedelű papírkötésben és e-book formájában is a következő könyvet: Freedom of Mind: Helping Loved Ones Leave Controlling People, Cults & Beliefs,, Second Edition 2013. [Az elme szabadsága: Hogyan segítsük szeretteinket, hogy megszabaduljanak az őket ellenőrzés alatt tartó emberektől, szektáktól és hitelvektől,  Második kiadás, 2013].

Hassan bölcs felfogása és hozzáértő elemzése műveit jelentőségteljes adatforrássá tette több száz nemzeti, nemzetközi és helyi médiafelület, mint például a USA Today, The Wall Street Journal, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, Newsweek, People Magazine, Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Today Show, Geraldo, 60 Minutes, NightLine, és a Good Morning America számára.

Hassan az alapítója a Freedom of Mind Resource Center Inc.-nek: www.freedomofmind.com

Azzal zárta az ülést, hogy részletesen beszélt munkájáról, mely olyan szakértők korábbi kutatásaiból született, mint Margaret Singer és Robert Lifton. Ő kibővítette ezt a kutatást, és     az általa BITE modellnek nevezett fejlesztéssel sokkal tovább is vitte.

Azoknak az embereknek, akik beleszülettek egy szektába, van egy eredeti, elnyomott énjük, melyet újra meg kell vizsgálniuk és helyreállítaniuk,“ állapította meg. “Klónozás, függőség, félelem és fenyegetések által – az extrém csoportok és szekták teljeskörű befolyást érnek el az emberek felett.”

Ezután egy mozgalmasabb, kérdés-feleletes szakasz következett. Bo Juel, egy korábbi norvég Jehova Tanúja azt kérdezte, hogyan kapcsolódik mindez az “emberkereskedelemhez”. Steven Hassan így felelt: “Az emberkereskedelem, a szexszel és a munkával való üzérkedés egy 'kereskedelmi szekta'. Az emberrablás, droggal való visszaélés, szexuális erőszak - hasonló súlyú bűncselekmények mint a politikai következményekkel járó rabszolgamunka-közvetítés. A médiának össze kell kötnie a pontokat”. (Apologéta: nem fogja, mert nem érdeke az Új Világrendnek)

Rod Dubrow-Marshall professzor rámutatott, hogy ez megfelelő alkalom arra, hogy alaposabban megvizsgálják ezeknek a csoportoknak a tevékenységét, és hogy felelősségre kell vonni őket a tetteikért.

Amikor az összejövetelen alkalom nyílt kérdések feltevésére, néhány megjegyzés alapján a csoport arra a következtetésre jutott, hogy a mediában egyesek már kezdik komolyabban venni, mi is történik igazából a szektákban. Abban is egyetértettek, hogy még sok mindent ki kell deríteni. Alaposabban meg kell értenünk, hogy az extrém csoportok és a szekták pontosan hogyan is használják az “illetéktelen befolyásolást” tagjaik toborzására és megtartására.


Most, hogy a kormányok vizsgálatot indítottak a nyilvános szervezetek gyermekmolesztálási ügyei eltussolásának kivizsgálására (ideértve az egyházakat és vallási szervezeteket is), az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy elérkezett az idő a visszaélések kivizsgálására, leleplezésére és orvoslására (hasonlóan a trójai faló esetéhez a birminghami angol iskolákban).

A műhelytalálkozók és csoportbeszélgetések még szombaton és vasárnap is folytatódtak (2014. augusztus 23-24). Ezekről a találkozókról további beszámolókkal szolgálunk majd egy későbbi cikkben.

Forrás: jehovatanui.blog.hu

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison

Apologéta: van egy magyar nyelvű könyv: Révi Eszter: Égő életek >>>



A szociológiai könyv nagyon érdekes, mert különböző magyarországi szekták tagjaival készített riportokat tartalmaz, de van benne egy csavar is, mert a szekta tagok családtagjaival is készített a szociológus írónő riportokat. Azaz a kérdést, hogy valaki miért lép be egy szektába, két oldalról vizsgálja. Az én olvasatomban a végső konklúzió az volt, hogy minden szekta arról szól, hogy az alapító [vezető] anyagilag jól járjon, a zsebébe lehetőleg [főleg hosszútávon] minél több pénz csordogáljon. Mindenkinek melegen tudom ajánlani a könyv beszerzését, megvásárlását [lehetséges, sőt valószínű, hogy már csak könyvtárban vagy Antikváriumban hozzáférhető, mert több mint 10 évvel adták ki] és elolvasását. Pontos képet fog kapni a szekták működéséről és befolyásolási módszerűkről.