"Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen benneteket bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson." [Kol 2,8]

2014. szeptember 22., hétfő

A magyar király - aki megszüntette a multipápaságot

1382. szeptember 17-én emelték a magyar trónra Nagy Lajos lányát, Máriát királynak. Az első magyar királynő sok szenvedésen ment keresztül. Nagy Lajos királynak nem született fia, csak három lánya, Katalin, Mária és Hedvig. Ezzel az Árpádokkal leányágon rokon Anjou-ágat a kihalás veszélye fenyegette. Nagy Lajos jogosan félt attól, hogy trónját nem tudja kire hagyni, mivel a magyar jogrend nem ismerte a női uralkodó fogalmát. Lajos ezért férjet keresett a lányoknak, hogy azokra hagyja örökségét.

Házassági tervek


A legidősebb lányt, Katalint a francia trónörököshöz akarták férjhez adni, de a házasság meghiúsult, mert a lány korán, 1378-ban meghalt. Második lányát, Máriát IV. Károly fiával, Luxemburgi Zsigmonddal jegyezték el. Hedvig vőlegénye Habsburg Vilmos lett, de később a lengyel trón várományosa – a lengyel nemesek óhajára- a litván Jagello-ház örökösével, Ulászlóval lépett frigyre.

Trónkövetelők sora


Nagy Lajos 1382-ben meghalt, ekkor a 11 éves Máriát választották meg királynak, de a kiskorú lány helyett, anyja, Erzsébet kormányzott, aki nek politikája ellen egyre nőtt az elégedetlenség. A főnemesek több párta szakadtak, Erzsébet pártján álló Garaiak, nem Zsigmondhoz, hanem Plantagenet VI. Károly francia király (1380-1422) öccséhez, Lajos orleansi herceghez akarták Máriát adni, a bárók többsége ragaszkodott a korábbi vőlegényhez. Míg a két párt a magyar királynő kezéért harcolt, addig a köznemesek elutasították a női uralmat és meghívták a nápolyi Kis Károlyt a magyar trónra. Az új király 1385 szeptemberében szállt partra Dalmáciában, majd onnan szárazföldi úton Budára tartott, hogy megszerezze a magyar trónt. Zsigmond, Mária vőlegénye ugyan már Budán volt, de nem volt elég erős serege ahhoz, hogy felvegye Károllyal a küzdelmet, ezért Csehországba menekült. Károlyt Budán megkoronázták, Máriát pedig lemondatták a trónról.  Az új király uralma 39 napig tartott, Erzsébet emberei hamarosan a budai palotában megtámadták. A király túlélte a merényletet, de a neki beadott méreg végül végzett vele.

Zsigmond, a megmentő


Mária királynő visszakerült a trónra, de nem élvezte annak szépségét, ugyanis a Károly-pártiak a megmérgezett király fiát, Nápolyi Lászlót léptették fel ellene. Anya és lánya abban reménykedtek, hogy könnyen le tudják győzni az új trónkövetelőt, de tévedtek. A helyszínre siető asszonyokat 1386. július 25-én Diakovárnál megtámadták. Garai nádor és Forgách életüket adták a királynőkért, de végül elfogták őket. A két nőt az Adriai-tenger partján fekvő Novigrád várába vittek. A várban Erzsébetet 1387 januárjában megfojtották, Máriát pedig fogságban tartották. Zsigmond időközben visszatért Magyarországra, kiszabadította kedvesét és véget vetett a polgárháborús helyzetnek.

Királynőből feleség


A zűrzavaros helyzetből nyilvánvalóvá vált, hogy csak egy erőskezű férfi tud úrrá lenni a hazai zűrzavaros helyzeten. Mária és Zsigmond házassága után a férjet hivatalosan társuralkodókká nyilvánították, a gyakorlatban az uralkodás terhe hamarosan átkerült Luxemburgi Zsigmond (1387-1437) kezébe, felesége visszavonult a politikától és a családnak szentelte életét. Úgy tűnt, hogy végre révbe ér élete. 1395 májusában azonban a szülés előtt álló fiatal királynő végzetes könnyelműséget követett el, egyedül lovagolt ki Budáról, és a hegyek között leesett lováról. A sérült királynő és gyermeke belehalt a balesetbe, így általa "mindkét ágon kihalt a szent királyok nemzetsége".

A Konstanzi zsinat története


A konstanzi zsinat 1414-től 1418-ig ülésezett. Összehívásának és a 38 évig tartó nagy nyugati egyházszakadásnak legfőbb oka az volt, hogy az Avignonban maradt bíborosok nem fogadták el a megválasztott római pápát. A katolikus egyháznak egyszerre két, sőt később három pápája is volt, és senki nem volt biztos benne, melyikük a törvényes. Az egyházszakadást felszámoló 16. egyetemes zsinatot 1414. november 5-én nyitotta meg Konstanzban XXIII. János ellenpápa. Egészen az 1814-ben tartott bécsi kongresszusig a konstanzi zsinat maradt Európa legnagyobb diplomáciai eseménye. A zsinat a konstanzi Miasszonyunk székesegyházban (Münster Unserer Lieben Frau) ülésezett.

A zsinatra az "öt nemzetet”, az itáliaiakat, az angliaiakat, a németeket, a franciákat, a spanyolokat és a bíborosok kollégiumát Luxemburgi Zsigmond kezdeményezésére azért hívták össze, hogy megszüntesse a nyugati nagy egyházszakadást (görögül: skizma), megjavítsa a meglazult egyházi fegyelmet és helyreállítsa a keresztény hit egységét. A zsinatot kölcsönös megegyezéssel a legtekintélyesebb párttal rendelkező XXIII. János ellenpápa és Zsigmond császár hívta össze 1414. november elejére Konstanzba. A megnyitás november 5-én, az első nyilvános ülés november 16-án zajlott. A zsinaton végül 1417. november 11-én egyhangúan Colonna Ottót választották pápává, aki november 21-én V. Márton néven kezdte meg pontifikációját. Ezt követően az új pápa Zsigmond királlyal 1418. április 22-én a zsinatot berekesztette.

Forrás: alfahir.hu; hu.wikipedia.org

Kyrie Eleison, Kyrie Eleison, Kyrie Eleison